AMBIENT DE WESTERN ENMIG DEL DESERT AUSTRALIÀ

Aquí hi havia una foto d'una tomba en forma de cervesa de barril

Un poble amb tombes com aquesta al seu cementiri no pot ser un poble normal.

I és cert; a Coober Pedy costa molt trobar un sol metre quadrat de normalitat.

Aquesta població singular es troba situada al nord de l’estat de South Australia, a peu de la Stuart Highway, la carretera que travessa Austràlia de nord a sud, ben bé pel seu centre. Enmig de la buidor gairebé absoluta del desert australià, es reconeix la seva proximitat per l’acumulació creixent de monticles de sorra a les planúries que voregen la carretera, fruit de l’activitat minera que dóna sentit i raó d’existir a l’assentament.

L’origen de Coober Pedy (de kupa piti en llengua aborigen, literalment home blanc en un forat) cal anar a buscar-lo a les primeries del segle XX, quan un grup de pioners aguerrits com els d’abans, pensant que potser hi trobarien or, a la zona, s’hi van aventurar, amb una mà al davant i l’altra al darrere. Després de sobreviure a les primeres prospeccions, no van trigar a descobrir que s’havien equivocat: no hi havia or allí, sinó quantitats ingents d’òpal.

Aquí hi havia una foto d'una botiga singular

Avui en dia el 95% de la producció mundial d’òpal prové de Coober Pedy. Tot i així, costa imaginar com un poble que fa aquest aspecte pot trobar-se al darrere del 95% de la producció mundial d’alguna cosa, sigui el que sigui…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A Coober Pedy no només hi ha òpal, malgrat tot. De fet, a mi, l’òpal me la sua, i, a pesar d’això, vaig trobar-hi un munt d’altres coses interessants. D’entrada, el seu aspecte d’assentament cowboy deixat de la mà de Déu, amb els seus carrers polsegosos fustigats pel vent de manera constant; els edificis de fusta tipus saloon; els cartells que condueixen a llocs desolats o que anuncien la llei seca; les carcasses de vehicles i màquines velles abandonades, rovellant-se a qualsevol lloc, sense ordre ni concert…

El tret distintiu de la localitat, no obstant tot l’anterior, resideix en el fet que el 50% de la seva població viu sota terra, en cases excavades a la roca dels turons que s’escampen per la zona. De manera similar, una gran part dels hotels, bars i restaurants són subterranis, i han estat construïts aprofitant galeries de mines antigues, amb la intenció  de resguardar locals i visitants de la cremor del sol, la pols i l’assetjament continu de les mosques, que a les zones àrides d’Austràlia són pesades fins a extrems difícils de suportar.

Entre totes les construccions subterrànies, però, cal destacar el cas de les esglésies —n’hi ha tres o quatre sempre obertes al públic, repartides pel poble—, que si bé, en el cas de Coober Pedy, es troben més a prop de l’Infern que no pas del Cel, proporcionen un espai de protecció i tranquil·litat espiritual al viatger que difícilment s’experimenta a altres llocs.

Així que ja ho sabeu, forasters… si algun dia passeu per Coober Pedy, abans d’enfrontar-vos al cacic local en un duel a mort a la sortida del sol, potser us convindria arrossegar-vos sota terra i passar abans pel confessionari, que s’hi està fresquet.

Aquí hi havia una foto d'un vitrall en forma de creu

AMÉN

About David Castejón

Writer

Una resposta »

  1. Pons ha dit:

    Ostres que xulo! Què pintoresc! Qui ho hauria dir que trobaríem el Far West tan al est 😛

    • David Castejón ha dit:

      Bé… com que la Terra és esférica -diuen-, sempre podem argumentar que Australia queda a l’oest d’Arizona o Nou Mèxic, per exemple… o sigui que seria el Far Far West o Far West al quadrat…

Deixa un comentari